Stres ve Yönetimi
Stres Nedir ve Stresi Nasıl Yönetebiliriz?
Stres kelimesi hepimizde ilk olarak olumsuz çağrışım yapsa da aslında stresin iki çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Peki, stres nedir?
Stres, iç ve dış uyaranlara karşı vücudumuzun verdiği doğal ve otomatik bir tepkidir. Uyum sağlamamız veya tepki vermemiz gereken durumlarda bedenimizin alarm vermesidir. Savaş, kaç veya don tepkileri, tehlike hissettiğimiz ve tepki vermemiz gereken anlarda ortaya koyduğumuz reaksiyonlardır.
Olumlu veya olumsuz fark etmeksizin değişimin olduğu her yerde stres de mevcuttur. Yeni bir işte veya yeni bir şehirde kendimizi stresli hissedebiliriz, çünkü yeni bir ortamda nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruzdur. Aynı şekilde; işten ayrıldığımızda veya mezun olduğumuzda da stres yaşayabiliriz, çünkü bir iş bulup bulamayacağımız belirsizdir.
Fakat, her şeyde olduğu gibi stresin de fazlası zarardır. Yapılan araştırmalar, stresin belli bir düzeyde olmasının bizi motive ettiğini, çaba göstermemizi sağladığını; fazlasının ise bizi sıkıntı içerisine düşürdüğünü göstermektedir. Bizi motive eden stres olumlu iken bizi sıkıntıya sokan stres ise olumsuz olarak adlandırılmaktadır. Karşılaştığımız durumlara verdiğimiz tepkinin derecesi işte bu noktada önem taşımaktadır. Tamamen stressiz birisinin herhangi bir şeyi başarmak için azmi ve motivasyonu yokken çok stresli birisi de durumla nasıl baş edeceğini bilemediği için başaramayacaktır. Fakat, stresini yönetmesini ve belli bir düzeyde tutmasını bilen kişilerin başarılı olduğu görülmektedir.
Peki, stresi nasıl yönetebiliriz?
Öncelikle, stresin nedenini bulmamız gerekmektedir. Nedenini bilmediğimiz duruma çözüm üretemeyiz. Hangi durumlarda stres yaşadığımızı bilmemiz kendimizi keşfetmemiz açısından da önemlidir.
İkinci olarak, o olay esnasında düşünce, duygu ve davranışınız nasıl oluyor? Ne düşünüyor, ne hissediyor ve ne tepki veriyorsunuz? Savaşıyor, kaçıyor veya donup kalıyor musunuz? Kendimizi gözlememiz ve anlamamız gerekir.
Keşiflerimizi tamamladıktan sonra çözüm için artık neleri değiştirmemiz gerekiyor, neye gücümüz yetiyor-neye yetmiyor, başarmak için neler yapabiliriz? Bu sorulara odaklanabiliriz.
Peki, stres seviyemizi azaltmak için günlük hayatımızda neler yapabiliriz?
Spor yapmak endorfin salgıladığı için daha iyi hissetmemizi sağlamaktadır. Düzenli uyku ve dinlenmek, sağlıklı beslenmek, her gün kendimize ve sevdiklerimize zaman ayırmak, sevdiğimiz aktiviteleri (hobi) yapmak stresi azaltmada önem taşımaktadır. Gerektiğinde hayır diyebilmek yük ve stres oluşturacak durumları engellememizi sağlar. Zamanı iyi planlamak strese karşı önemlidir, olası değişiklikler de ise her zaman bir B planımızın olması gerekir. Nefes ve gevşeme egzersizleri kan dolaşımınızı hızlandırır ve bedende rahatlama sağlar. Olduğumuz ana odaklanmak ve zihnimizde sevdiğimiz bir yeri canlandırmak ise bilinen önemli ve işlevsel psikolojik tekniklerdendir. Günlük hayatınızda uygulayarak olumsuz nitelendirilen stresinizi azaltarak hayatınızı daha işlevsel hale getirebilmeniz mümkündür.
Yorumlar
Yorum Gönder